dilluns, 28 de febrer del 2011

PESSOLS OFEGATS AMB BACON

Ja estem deixant l'hivern endarrera, ja comencen a haver-hi bones verdures fresques , els pessols comencen a estar al punt, també de preu. L'altre dia en vaig comprar uns de frescos que em van sortir molt gustosos, a mi no m'agraden massa però a la meva famillia sí aqui teniu una recepta molt senzilla i ràpida.
Es fa un bon sofregit de ceba i bacon, si afegeixen els pessols i un rajolinet d'aigua ( 3 cullerades ), unes gotes d'anís i a coure. Cinc minuts i llestos. Per tapar-los és coloca un plat damunt de l'olla amb aigua i es tapa amb la tapadora, no s'ha de possar massa aigua als pessols perquè la gràcia està en que es coguin amb el vapor que deixen anar.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )
1 kg. de pessols frescos.
1 ceba de figueres ( són més dolces )
200 gr. de bacon
2 gotes d'anis
2 cullerades d'aigua.
sal.

divendres, 25 de febrer del 2011

MAGDALENES, MADALENES, MUFFINS

No sé com es diuen, de petita a casa li deiem madalenes, sempre m'han agradat però no m'havia atrevit a fer-ne i quan les feia sempre se'm cremaven, o no em pujaven etc... mil coses.
El cap de setmana passat vaig trobar una recepta que em va agradar hi ho vaig intentar i el resultat ha estat un èxit.
En un bol es barregen 4 ous sencers, 150 gr. de sucre, 125ml. d'oli, 60ml de llet i la ralladura d'una llimona, o qualsevol aromatitzant ( poden ser unes gotes d'anís, un polsim de canyella, una ampolleta d'aroma de llimona...), a part es tamitza la farina amb 1 sobre de llevadura i un polsim de sal  i s'incorpora a la barreja d'abans, es remena bé i s'omplen els motlles fins la meitat  i s'espolvoreja amb sucre . S'escalfa el forn a 180º i quan sigui calent es posen les madalenes uns +- 10 minuts.

INGREDIENTS ( +- 20 madalenes )


4 ous
150 sucre
250 farina
125ml oli
60 ml llet
1 sobre de llevadura royal
1 llimona
1 polsim  de sal






ALETES DE POLLASTRE

Aquesta recepta ens agrada molt, les aletes queden cruixents i molt torrades ( que no cremades ) i amb un toc caramelitzat que es el que li dona la soja. Es superfàcil de fer.
Agafeu unes aletes de pollastre  les saleu, les reserveu en un bol. A part barrejeu 2 cullerares de mostassa, mig got de salsa de soja i mig got d'aigua.
Aquesta preparació la tireu per sobre les aletes i les deixeu macerar una mitja hora més o menys.
Les poseu en un platera per forn amb la preparació de la maceració i ho feu al forn a 180º una mitja hora, heu de controlar que es facin per tots cantons.

INGREDIENTS


Varien, segons el nombre de comensals, normalment per 5 faig unes 20 aletes.
Salsa de soja
Sal
Mostassa
Aigua.



dijous, 24 de febrer del 2011

LLUÇ AMB TOMAQUET

Tots tenim microondes, però sempre he pensat que no l'utilitzo prou. Durant una temporada ( quan a casa nomès erem tres ) el vaig fer servir molt, inclús em van regalar un llibre de receptes per fer al microondes, la recepta d'avui és per fer tota amb aquest aparell, i  va dedicada a una amiga meva que m'ha demanat que pensi  a fer receptes pel microondes. Pat, aquesta és per tú.!!!
S'agafa un lluç, s'obre com un llibre i s'hi treuen les espines dels costats ( aixó us ho poden fer a la peixateria ) el salpebreu i li poseu un bon raig d'oli, el col.loqueu en una safata que pugui anar al micro i ho reserveu.
A la batedora poseu dos dents d'all, una ceba , tres tomaquets pelats, una mica de sal, pebre, julivert i un raig de vi blanc sec ( jo no en tenia i hi he posat un  de rosat que tenia a la nevera), ho tritureu ben triturat i ho poseu en un bol, hi afegiu un raig d'oli i ho poseu al micro, set  minuts al 100% de potència . Quan ho tingueu ho tireu per sobre del lluç i ho coeu al micro uns deu minuts a la màxima  poténcia. 
Abans de servir ho deixeu reposar cinc minuts

INGREDIENTS ( 4 persones )

1 lluç d'un kilo ( no cal que sigui fresc pot ser congelat )
4 tomaquets madurs
2 dents d'all
1 ceba
oli
sal, pebre, julivert
vi blanc ( mig gotet )








dimecres, 23 de febrer del 2011

LLENTIES AMB VERDURES

Les llegums també són importants en una bona dieta, a vegades però costa menjar-les, jo procuro fer-ne un cop per setmana.Aquesta setmana toca llenties i les preparo amb verduretes, això sí ven triturades per que no es trobin ( a casa són així de fins... )
He triturat a la minipimer una ceba, un parell de pastanagues, un troç de carabassó, mig pebrot vermell i mig verd.
En una cassola poses un bon raig d'oli, i sofregeixes dos grans d'all i hi afegeixes les verdures triturades, quan faig aquest sofregit i afegeixo una mica d'aigua i ho deixo uns minuts a foc lent, quant està ven daurat hi afegeixo la polpa d'uns tomàquets i un rajolínet de conyac, ho deixo sofregir uns minuts més i hi afegeixo les llenties, jo faig servir les llenties pardines que són petites i és couen molt depresa. Ho remenes una mica i ho cobreixes d'aigua, o brou de verdures, si hi poso aigua i agrego una pastilla de caldo de verdures en lloc de sal.
Quan comenci a bullir abaixes el foc perquè coguin lentament, si no es desfan. Amb uns vint-i-cinc minuts estaran llestes per menjar.

INGREDIENTS ( 5 PERSONES )


250 gr. de llenties
2 grans d'all
2 pastanagues
1/2 pebrot verd, vermell
1/2 carabassó
1 ceba
2 o 3 tomàquets ratllats, o unes bones cullerades de tomàquet fregit de pot.
Aigua, o brou de verdures
 Sal, pastilla de brou de verdures.





dimarts, 22 de febrer del 2011

PASTA DE PIZZA CASOLANA ( COCA DE RECAPTE )

Els caps de setmana no m'agrada massa cuinar, em fa mandra, que hi farem!!! el qui treballa fora de casa fa festa no?. Doncs jo també, per això fa un temps vaig decidir que no em mataria a fer menjars. Llavors preparo una massa per fer pizzes, que dona molt joc.Ja us he comentat que tinc una màquina per fer pa i encara és més senzill fer-la, de tots formes podeu fer-la en un plis-plas.
Es barreja en un bol farina, sucre, sal , una mica de llard de porc , i aigua en la que hi haurem desfet llevat de forner.Ho pastarem fins que no se'n enganxi als dits, quan sigui una pasta uniforme farem una bola i la deixarem reposar( tapada ) gairebé una hora i mitja. Passat aquest temps ja està llesta per donar-li forma de pizza i farcir-la del que més ens agradi.
Aquest dissabte jo vaig fer una variant del que a casa dels meus pares en diuen Coca de Recapte, és tallen un parell de cebes, un pebrot vermell, un pebrot verd, un parell de tomaquets, i s'escampen per sobre de la massa
si posa oli per sobre i ja està llest ,( jo perquè quedi més amorosit el que faig és tallar-ho d'antuvi hi ho poso en un bol, salpebrat i amb un bon raig d'oli ). L'original porta a més a més botifarra crua, o arengades. Jo la vaig fer totalment vegetal.
Aquesta massa és conserva a la nevera, embolicada amb paper film 1 dia, i també es pot congelar.

INGREDIENTS ( per 4 pizz3s )


300 gr. farina de força
125 ml d'aigua.
30 gr llard
30 gr. llevadura seca ( 1 pastilla de les que venen al mercadona )
1 cullerada d'oli
1 c. de postres de sal
1 c. de café de sucre.





ENDIVIES I ESPARRECS A LA PLANXA

La verdura també forma part de la nostra alimentació, aquestes que us presento avui no son pas de temporada però ara, amb la "globalització" ja sé sap. Tant els espàrrecs com les endívies ens agraden però no sé moltes maneres diferents de preparar-les. Aquesta recepta l'he provat de dues formes diferents, escaldar les verdures primer i posar-les a la planxa ( ben calenta ) amb una mica d'oli fins que estan ben rosses.Però no m'acaba de fer el pes perquè les verdures agafen massa aigua i perden el color. Últimament les faig primer al micro-ondes , uns 4-5 min. i seguidament les faig a la planxa, queden més cruixents. Hi posem per sobre unes escates de sal Maldon i a gaudir. Les endívies les tallo per la meitat.

INGREDIENTS ( 2 PERSONES )
Un manat d'espàrrecs verds.
4 ó 5 endívies.
Sal Maldon.


ESPAGUETTIS A LA CARBONARA

La pasta ens agrada de totes les maneres, aquesta setmana ha tocat espaguettis a la carbonara, la carbonara es una salsa que es fa fonamentalment amb ous, però a mi m'agrada afegir-hi una mica de crema de llet que la fa un pel més espessa. Ah! i els agrada amb l'ou ben quallat.
Bulliu els espaguettis al dente, a part en una cassola enrossiu uns dauets de beicon, en un bol bateu un parell d'ous, els salpebreu i hi afegiu 200ml de nata líquida. Quan el beicon estigui llest hi afegiu els espaguetis, feu un parell de remenades i afegiu la barreja de l'ou i la crema de llet, ho espolvoregeu amb formatge parmesà i a menjar.

INGREDIENTS ( 5 PERSONES )
500 gr. d'espaguettis.
200 gr. de bacon.
3 ous
200ml de nata liquida
formatge parmesà ratllat




dissabte, 19 de febrer del 2011

PANETS

Sempre m'ha agradat fer pa, però em semblava difícil i molt feixuc. Fa uns anys em van regalar una màquina per fer pa i vaig començar a fer-ne, la màquina si la deixes sola et cou el pa i tot però només en el format de pa de motlle, fa uns dies vaig veure una recepta per fer panets ( d'aquests d'hamburguesa ) i feien una pinta... ahir em vaig decidir a fer-los, ara veureu el resultat a mi em sembla espectacular. La recepta és una mica llarga, però molt senzilla.
-En un bol es baten la llet, l'ou , l'oli i la sal. En un altre més gran es posa la farina i el sucre, és fa un volcà i al mig s'hi barreja el llevat  amb els ingredients del primer bol. Quan està pastada s'embolica amb un drap i es deixa reposar aproximadament una hora , perquè dobli el seu volum. Quan ha pujat es torna a pastar per treure-l'hi tot l'aire que hagi agafat, es fan 8 panets ( se'n poden fer més, 8 són molt grossos ), és tapen i es deixen una hora més per que agafin volum.
Pre-escalfem el forn a 220º ( calor a dalt i a baix ).
Quant els panets han doblat el volum, els ruixem amb aigua i els espolvorem amb sèsam. Abaixem la temperatura del forn a 200º , el ruixem amb una mica d'aigua i posem els panets entre 10 i 15 minuts, als 3 minuts els vaig tapar amb paper d'alumini perquè no se'm cremessin.
Han quedat deliciosos !!!!
Si teniu panificadora o tmx es pot fer a la màquina jo ho he fet amb la funció pastar de la meva màquina i quan ha acabat ja podia fer els panets, ja havia pastat i pujat la massa. Poses tots els ingredients a la màquina i li programes la funció de pastar i en 1.50 h. ja ha fet tot el procés. Amb la tmx no sé exactament quina funció és.

INGREDIENTS


300 ml de Llet ( pot ser descremada, semi o també de soja ).
1 ou
30 ml d'oli ( a la recepta deia de girasol, jo no en tenia i el vaig posar d'oliva )
1 cullerada de postres de sal
550 gr de farina de força
50 gr. de llevat de forner
1 culleradeta de cafe de sucre
sèsam

divendres, 18 de febrer del 2011

VARIANT DEL TRINXAT



Quant faig verdura sempre en sobra, no sé què passa. Poca o molta sempre en sobra, com em van ensenyar a no llençar res, jo la " reciclo " com si fes un trinxat. Si no es pot menjar com a plat principal sempre és un bon acompanyament.
La setmana passada el vaig fer amb patata i mongeta. Aixafes bé la patata i la mongeta, a part daures uns alls tallats finament junt amb uns dauets de beicon, quant està ben daurat i afegeixes la patata i la mongeta i ho fas coure lentament fins que faci una crosta ( com si fessis una truita de patata sense ou ) i llestos.

INGREDIENTS
2 o 3 grans d'all.
uns daus de beicon
la verdura que t'hagi sobrat



diumenge, 13 de febrer del 2011

MOUSSE D'OU DUR I TONYINA



Aquesta recepta no és meva, és d'una amiga que me la deixa penjar per que tots en pugueu gaudir. Com veureu és un entrant o un aperitiu per fer gana, per quan esperes algú per sopar, dinar.  O senzillament per gaudir-la mentre petes la xerrada entre amics.
És bullen dos o tres ous, quan estan bullits els peles i els aixafes amb una forquilla, hi afegeixes dos llaunetes de tonyina ho sales, ho remenes tot i hi afegeixes tres cullerades de salsa rosa i un rajolinet de whisky. Optativament si pot afegir un grapat de panses, passades per la paella i uns pinyons.
Si voleu també és pot triturar en una batedora ( els ous i la tonyina ), la pasta queda més fina.
INGREDIENTS
Ous
Tonyina
Salsa rosa
1 toc de whisky
Unes panses ( 30 grams )
Uns pinyons ( 30 grams )


divendres, 11 de febrer del 2011

TARONJA ENSUCRADA



Les meves filles menjen de tot, però com a quasi tots els nens els costa la fruita. Els agrada que els la peli i talli, els la ensucri, els posi xocolata etc.. Ara que estem en temps de bones taronges us dono una bona recepta per que la mengin en una bona quantitat i sense xistar.
Agafeu una taronja per cap ( o les que vulguin menjar ), la peleu ben pelada, és a dir i traieu tot el blanc que pugui quedar després de treure la pell, la talleu a rodelles i la poseu en  un plat ben espolvorejada de sucre, sucre glaç, xocolata en pols ( serveix el cola-cao ) o caramel. I a menjar...

INGREDIENTS
1 taronja per cap
3 cullerades de sucre, xocolata etc...


dijous, 10 de febrer del 2011

VIEIRES GRATINADES SENSE VIEIRES



El dilluns a sopar vaig fer peix, lluç congelat, com ja us he dit som cinc, me'n van sobrar dos talls que no em servien per fer una menjada per tots. Tenia uns pocs llagostins salats que voltaven pel congelador, per aprofitar-ho tot se'm va acudir fer unes vieires farcides sense vieira ( per supossat ) a la meva família els agrada molt i amb poca quantitat pots fer un bon sopar per tots.
S'agafa el peix, és sala i el cous al micro-ondes 2 minuts i l'esmicoles , peles els llagostins i els talles petits, no cal que els coguis, doncs ja ho estan. A part fas un bon sofregit de ceba, jo per anar ràpid i que en quedi ben triturada la passo per la batedora amb una mica d'aigua.
Quan la ceba està daurada hi afegeixes el peix i els llagostins tallats, ho remenes i hi afegeixes un got de llet i una cullerada de farina per què quedi una pasta ( no massa espesa ). Ho deixes reposar uns minuts i ja pots farcir les vieires ( si no tens vieires pots posar-ho en platets que puguin anar al forn) ho espolvoreiges de pa ratllat, o formatge ratllat, ho poses 3 minuts al forn i llest per menjar.

INGREDIENTS ( 5 VIEIRES )

2 o 3 talls de lluç congelat ( filets )
6 llagostins grossos
1 ceba de figueres
1 got de llet
2 cullerades soperes de farina

dimecres, 9 de febrer del 2011

LASANYA DE GALTES DE PORC



M'havien sobrat dues galtes de porc del passat dissabte, no sabia què fer-ne i rumiant rumiant, s'hem va acudir fer una lasanya, a les meves filles els encanta.
Es molt fàcil de fer, treus la carn de les galtes, la tritures amb la picadora , fas un sofregit de ceba i tomàquet i quan està cuit hi afegeixes la carn de les galtes, unes poques voltes i a farcir les plaques de lasanya, jo les tenia d'aquestes precuites. Ho cobreixes amb una bona beixamel, amb formatge per sobre i ho poses al forn uns 20 minuts abans de gratinar-ho uns 5 minuts perquè agafi un bon color daurat.


INGREDIENTS


3 galtes de porc
1 ceba de figueres
200 gr de tomàquet per fregir
9 plaques de lasanya
uns daus de mantega
150 gr. de formatge ratllat.

La Cuina de la Lola

M'agrada cuinar , però a més ho he de fer cada dia per tota la família, els temps no són massa bons i encara que no ens podem queixar, en el menjar hem de saber racionalitzar . No faré receptes complicades, perquè no en sé, ni sofisticades, aquí trobareu receptes del dia a dia i sobre tot com aprofitar menjar que ens sobra. Sempre intento fer les quantitats justes perquè no sobri res, però de vegades sobra una ració, o menys d'un àpat que ja has preparat, llavors has d'intentar reconvertir-ho i fer-ho atractiu i gustós per tornar-ho a menjar. M'agradaria compartir  voldria compartir les receptes que faig amb qui li pugui interessar,sobre tot mestresses de casa que cada dia han de cuinar per tota la família, sigui gran o petita.