dijous, 26 de maig del 2011

LLOMS DE SALMÓ AMB CEBA CARAMELITZADA

Aquesta es una adaptació d'una altra recepta, la original és amb tonyina fresca però jo l'he preparat amb lloms de salmó congelat de... la Sirena, bonissims per cert.
Comenceu per fer la ceba, en una paella amb poc oli poseu dues cebes tallades en juliana ( es a dir finetes ), les saleu i les deixeu fer a foc baix uns 25/30 minuts fins que estiguin transparents i hagin agafat aquell color daurat.Les reserveu.
Agafeu el salmó i el deixeu descongelar, poseu una mica d'oli en una paella i el marqueu per les dues bandes ( marcar es coure una mica deixant el mig de la peça cru ).A la mateixa paella i poseu la salsa de soja amb el vinagre i el sucre morè, ho escalfeu fins que es redueixi a la meitat o agafi la textura de caramel, quan ho tingueu ja podeu muntar el plat.
Jo no hi he posat sucre i el vinagre que he fet servir és vinagre d'arròs.Ja sabeu és per la dieta, si no els ingredients per la reducció son 3/4 parts de salsa de soja 1/4 de vinagre de módena o de xerès, i dues cullerades de cafè de sucre morè.
Avui ho he acompanyat amb una mica d'enciam verd i com a plat únic.

INGREDIENTS ( 2 PERSONES )

4 lloms de salmó
3 cebes
enciam
oli, sal, vinagre de módena,salsa de soja, sucre morè.

dimecres, 25 de maig del 2011

BACALLA AMB TOMAQUET I GRATINAT DE MAYONESA

Qui ha dit que no és poden fer grans plats amb pocs diners, el plat que he fet avui és un d'ells. Per fer aquest plat el millor son uns bons lloms de bacallà Islàndia però a falta d'aixó us pot quedar ben apanyadet amb el bacallà congelat de la Sirena que es el que he fet servir jo.
Descongeleu el bacallà, el salpebreu a no ser que agafeu el que esta al punt de sal, i el fregiu, el podeu enfarinar una mica per que no se us trenqui, jo com ja sabeu i seguin la dieta de no barrejar hidrats i proteïnes no l'enfarino, has d'anar una mica més en compte i no coure'l massa.
En la mateixa paella i amb el oli i el suquet que ha deixat el bacallà he fet la salsa de tomàquet, amb uns tomàquets Raf  ben madurets, els he escaldat, pelat i triturat, he posat en una paella dos bons grans d'all els he sofregit i a continuació i he posat el tomàquet, ho deixeu fer a foc lent quasi una hora. Quan esta feta la salsa la reserveu.  
A part feu una maionesa una  mica espesa , a mi m'agrada amb uns grans d'all i oli d'oliva, si no voleu que tingui massa sabor ho podeu fer amb oli de gira-sol.
Quan tingueu tot aixó a punt , agafeu una safata que pugui anar al forn i poseu la salsa de tomàquet, a sobre els talls de bacallà i per sobre una cullerada de maionesa a cada tall, ho gratineu al  forn 2 o 3 minuts, queda exquisit.
 Tingueu en compte que si feu servir bacallà salat l'heu de dessalar, ja sabeu 24 hores amb aigua freda cambiant l'aigua uns 4 cops.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )
8 talls de bacallà congelat o 1 bon llom de la bacallaneria per cap.
1 kg de tomates o una llauna.
alls
1 ou
sal, pebre, oli.



dilluns, 23 de maig del 2011

SALSA DE CEBA

Aquesta és una salsa molt fàcil de fer i que serveix per acompanyar plats de carn i també de pasta. Us explicaré dues maneres de fer-la, una la que em van ensenyar originalment i la segona la variant que jo li dic vegetariana o de règim, ja sabeu que a casa practiquem la dieta montignac, és a dir no barregem hidrats i proteïnes ( o al menys ho intentem ).
1- Agafeu 4 o 5 cebes ( a mi m'agraden les de figueres, son més dolces ) les peleu i les talleu de manera irregular, en una cassola amb una mica d'oli hi enrossiu unes puntes de bacó ( no massa ) per donar una mica de gust. Quan les tingueu sofregides hi afegiu la ceba, li doneu un parell de voltes i la cobriu d'aigua abaixeu  el foc i la deixeu bullir fins que veieu que l'aigua s'ha evaporat. Hi afegiu 75 cl de nata liquida i ho tritureu amb la batedora fins que quedi una salsa fina.Us ha de quedar d'un color torrat.
2- Aquesta versió és la vegetariana, no hi heu de posar els daus de bacó ni la crema de llet. La textura és la mateixa, només canvia el sabor.

INGREDIENTS


4 o 5 cebes
50 gr. daus de bacó
75 cl de nata líquida o crema de llet
aigua

LASANYA D'ASBERGINIA

Aquesta recepta és una variació de la lasanya tradicional, es substitueix la pasta per una verdura, jo avui l'he fet amb asberginia però es algun cop l'he fet amb carabassó.
Es tallen les asberginies en làmines fines, les saleu una mica i les reserveu en un plat amb paper de cuina per que deixin anar l'aigua. A part feu un sofregit de ceba i tomata al que incorporareu carn picada. Les làmines d'asberginia les podeu fregir, però jo les coc una mica al microones la recepta queda menys greixosa i si feu dieta és més saludable.( 7 min. max.potència)
En una platera pel forn disposeu en capes les asberginies i el farcit fins acabar amb una capa d'asberginies. Jo acabo aqui la recepta doncs ho faig com a plat de dieta montignac, hi repartiu uns daus de mantega i formatge rallat i ho poseu al forn uns 15 minuts a 180º.
Una altra opció es fer una beixamel i cobrir la lasanya, i poseu la mantega i el formatge i ho gratineu.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )
3 o 4 asberginies
250 gr. de carn picada
1 ceba
200 gr. de salsa de tomàquet ( feta prèviament )
mantega, formatge rallat.

dimecres, 11 de maig del 2011

TARTA DE MADUIXES

Encara estem al temps de les maduixes i els  maduixots, a casa se'ls  mengen de totes maneres, però una de les meves filles sempre em demana el mateix pastis, aquest que us ensenyo avui, superfàcil de fer.
Quan ses uns quants de colla no val ser sibarita i menys amb els temps que corren, les postres d'avui veureu que no en tenen res de sibarites.
Necessitem aixó sí unes bones maduixes o maduixots, una massa de pasta de full i una crema catalana, si teniu temps la podeu fer casolana ( és a dir llet ous i una mica d'espessant ) o con jo he fet avui amb un sobre de potax ( ja sabeu els polvos preparats que nomes cal afegir-los a la llet ).
Agafeu un motlle pel forn d'uns 24 cm ( els baixets per fer tartes ) hi esteneu la massa la punxeu amb una forquilla, la cobriu amb paper de cuina i a sobre hi poseu cigrons per que no és bufi i la poseu al forn  uns 10 minuts a 180º amb el forn ja escalfat.
A part feu una crema com tingueu costum de fer, la deixeu refredar ( tapeu-la amb un paper film però posat de manera que toqui la crema aixó és perquè no es faci una crosta )i renteu i talleu els maduixots a làmines fines.
Quan tingueu la massa cuita la desemmotlleu, hi aboqueu la crema i esteneu per sobre els talls de maduixa fins cobrir tota la superfície, si voleu que tingui un toc brillant agafeu unes cullerades de melmelada de préssec i l'aclariu al foc amb mig got d'aigua i tres cullerades de sucre, ho deixeu bullir i despres pinteu les maduixes amb aquesta preparació.

INGREDIENTS 
1 motlle de pasta de full
unes maduixes , sempre ho faig a ull no sabria dir-vos quina quantitat.
250ml. de llet
1 sobre de preparat per crema
melmelada
sucre
aigua.

MANDONGUILLES

Sembla que fer mandonguilles sigui molt entretingut, és fals, no es triga tant.La veritat es que m'agrada fer-les i amb mitja horeta ho tens tot llest fent xup-xup, perquè aixó sí ho has de deixar fer xup-xup.
Agafes 750 gr. de carn picada ( millor si es meitat de vedella o bou i meitat de porc ) la poses en  un bol ,la salpebres hi afegeixes all i julivert ben trinxadet , 1 ou i 4 cullerades de pa ratllat. Ho remenes tot fins que es faci una massa compacta, llavors heu d'anar fent boles, jo ho faig amb les mans ben netes , i m'hi poso una mica de farina perquè no s'enganxi, quan tingueu les boles fetes les passeu per farina i les fregiu amb oli abundant, les reserveu en un plat amb paper de cuina perquè deixin anar l'oli sobrant.
En una cassola sofregiu un parell de cebes de figueres amb tres cullerades de tomàquet triturat ( a vegades per anar més de presa hi poso tomàquet fregit ) quant està sofregit hi afegiu brou ( + - 1 litre ) ja sabeu que si no hi ha brou serveix aigua clara i una pastilla de concentrat.Ho deixeu coure fins que comenci a bullir i  afegiu les mandonguilles rectifiqueu de sal i ho deixeu coure amb el gas mes suau uns 30-35 minuts, per que la salsa espesi  una mica agafeu una tassa de suc i hi dissoleu una cullerada de café de maizena, ho poseu al brou i veureu com la salsa es fa més consistent.
Per acompanyar aquestes mandonguilles avui he fet arròs bullit, però si sou fanàtics de  les dietes, de la cuina saludable etc.. queden molt bones amb unes verdures bullides ( mongetes, menestra, pesols ).
També les podeu afegir a l'hora de posar-hi les mandonguilles.

INGREDIENTS ( 5 PERSONES )
750 gr. carn picada
3 grans d'all
3 branques de julivert
1 ou
4 cullerades soperes de pa ratllat
sal pebre
2 cebes de figueres
2 tomàquets madurs o 4 cullerades soperes de tomàquet triturat o tomàquet fregit
1 litre de brou o aigua
1 c.c. maizena

dissabte, 7 de maig del 2011

CREMA DE XAMPINYONS

El plat d'avui pot ser un primer o un acompanyament depen de la versió que vulgueu fer.
S'agafen uns xampinyons, els rentem i els tallem en quatre trossos. En una cassola posem dues cullerades d'oli, una ceba tallada a daus i ho sofregim, hi afegim els xampinyons ho cobrim d'aigua ( o brou de verdures ) i ho deixem bullir 20 / 25 minuts.
Quan ho traiem del foc ho deixem refredar una mica i ho triturem amb la minipimer, si teniu temps ho passeu pel colador xines ( queda mes finet ), ja teniu llest un bon primer plat dietètic, ho serviu amb un cordonet d'oli d'oliva.
Si voleu fer-ho servir com a salsa per una pasta, un peix o una carn, i  podeu afegir una mica de crema de llet a l'hora de triturar-ho, llavors escorreu una mica de l'aigua en que ho havíeu cuit.

INGREDIENTS ( 2 PERSONES )


2 cebes
500 kg xampinyons
brou, o pastilla
aigua
sal, pebre
200ml nata per cuinar

TOURNEDOS DE PORC AMB VERDURETES I SALSA DE CEBA

El tournedos en si es una peça de la vedella, i la recepta originalment es fa amb carn de vedella, però a mi me la van ensenyar a fer amb el filet del porc. Aquest plat te un nom curiós diuen que ve del frances " tourner  dos" que vol dir donar la volta, aquesta expressió la feien servir els francesos al segle XVIII quan donaven la volta a les viandes per ensenyar la part mes maca, quan aquestes ja tenien uns quants dies. Altres diuen que es per que es fa donant la volta al tall. Es pot fer a  la planxa, a la brasa  o com l'he fet jo al forn.
Es talla el filet de porc en porcions d'uns dos dits de gruix, s'aplana amb un ganivet o amb un corró, s'embolica amb unes llesques de bacó, es salpebra i es posa amb una safata de forn amb uns dauets de mantega, s'escalfa el forn a 180 º i es fan durant 4 o 5 minuts.
Aquest cop l'he acompanyat amb unes verdures bullides i una salsa de ceba que  ja us penjaré en una altra ocasió.
Bon profit!!!

INGREDIENTS ( 5 PERSONES )
2 filets de porc (llamineres)
10 llesques de bacó fumat
sal, pebre, mantega




ULLERES DE PASTA DE FULL

Avui us poso una recepta molttttttttt fàcil i que podeu fer ens 10 minuts.
Si voleu alguna cosa dolça, si se us han presentat visites inesperades o de sobte en una tarda de mandra us ve de gust quelcom de pastisseria...
Empolvoreu amb una bona quantitat de sucre el marbre o la superfície en la que normalment treballeu, hi desplegueu la làmina, la pressioneu per que quedi ben enganxada de sucre, li doneu la volta i feu el mateix, després la plegueu de cada banda cap a la meitat tres cops, us ha de quedar com un rotllo ( ja veureu les fotos )
ho talleu a talls no massa gruixuts i els enforneu, amb el forn escalfat prèviament, entre 10 i 12 minuts.
I ja podeu gaudir d'unes bones i llamineres postres.
Dues recomanacions, jo faig servir la pasta de full fresca, encara que amb la congelada també surten bé , es tracta de deixar-la descongelar prèviament. Es poden farcir , tinc una amiga que ho ha farcit amb sobrassada i jo estic a punt de provar un farcit de pernil i formatge, si les farciu no hi poseu sucre. Ja direu com us queda.

INGREDIENTS ( unes 30 ULLERES )


1 rollo de pasta de full 250/300 gr.
sucre ( ho faig a ull amb la qual cosa no puc especificar la quantitat )





dimarts, 3 de maig del 2011

VARETES DE POLLASTRE

Ja sabeu que a casa les petxugues dels pollastres no son sant de la nostra devoció, però ah! arrebossades són una altra cosa.
Avui les faré en forma de vareta, palet etc..
Agafeu les petxugues les talleu a lo llarg, les saleu i les submergiu en un bol amb llet, les deixeu uns 20/30 minuts.
Les passeu per farina ( si es de blat de moro millor ) i desprens per l'ou i la galeta picada. Les fregiu en oli abundant i ja les podeu menjar.
Jo les acompanyo amb una bona amanida i un cordonet de reducció de vinagre de mòdena. M'encanta.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )


3 o 4 petxugues
100 ml de llet
2 ous
sal, farina, pa ratllat, oli

dilluns, 2 de maig del 2011

FIDEUS A LA CASSOLA

Fa dies que no poso una recepta, i no es que no en tingui, ja sabeu que cuino cada dia.Però el cas es que no estava inspirada per posar-hi res.
Avui m'he decidit i a veure si torno a la rutina i sóc capaç de penjar-n'he una cada dia. La recepta d'avui m'agrada molt i a casa també, és un plat senzill i econòmic.
Agafem costella de porc, la sofregim amb ceba i una mica de salsa de tomàquet, hi afegim els fideus i els sofregim una mica més,ho cobrim tot amb brou o bé amb aigua ho salem i ho deixem bullir uns 20  o 25 minuts i ja estarà llest.
Si faig servir aigua hi afegeixo una pastilla de brou concentrat, o un concentrat de brou amb gelatina que he descobert de la marca knor que es molt bo i li dona una mica més de gust.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )
200 gr. de costella de porc
1 ceba
2 tomàquets ratllats  o 3 cullerades de tomàquet fregit
250 gr. de fideus del nº 3
1 litre de brou, o aigua amb una pastilla de caldo concentrat.
sal.