dimarts, 30 d’octubre de 2012

SAMFAINA / PISTO /

Aquest es un plat que només s'hauria de fer a l'estiu , és la temporada perfecta per menjar bons pebrots, tomàquets, albergínies i carabassons acabats de collir. Però ara amb la globalització el podeu fer tot l'any.
Quan el faig me'n recordo de la meva avia quan ens va ensenyar a fer-lo, s'han de tallar totes les verdures a talls petits, i anar posant a la paella les verdures per aquest ordre : ceba,pebrots, albergínia,carabassó i finalment el tomàquet.
En una paella o cassola de fang, posem cinc cullerades d'oli quan sigui calent hi posem la ceba i la deixem coure a foc baix fins que sigui transparent, afegim el pebrot ( vert i vermell ) ho salpebrem i deixem que es faci una mica ( el foc sempre baix ) quan el pebrot estigui quasi cuit i afegim l'albergínia donem dues voltes i hi posem el carabassó, finalment posem els tomàquets ( tallats a daus o si voleu passats pel turmix i triturats ) ho rectifiqueu de sal i deixeu que es vagi coent a foc lent durant quasi be una hora ( tapeu la cassola )
El carabassó no era un ingredient de la samfaina, es d'una recepta que fan els francesos que es diu ratatouille i no es fa ben be com la samfaina, però li dona un bon gust.
Si la feu d'un dia per l'altre es molt més bona i també la podeu posar en pots i guardar-la.

INGREDIENTS ( 5 PERSONES )

3 cebes grosses
2 pebrots verts
2 pebrots vermells
2 albergínies
1 carabassó
6 tomaquets
sal, oli

                                                   --------------------------------------------

Este es un plato que sólo debería hacerse en verano, es la temporada perfecta para comer buenos pimientos, tomates, berenjena y calabacines recién cogidos. Pero ahora con la globalización se puede realizar todo el año.
Cuando lo hago me acuerdo de mi abuela que nos enseñó a hacerlo, se deben cortar todas las verduras en trozos pequeños, e ir poniendo en la sartén ( o cazuela de barro ) las verduras por este orden: cebolla, pimientos, berenjena, calabacín y finalmente el tomate.
En una sartén o cazuela de barro baja, ponemos cinco cucharadas de aceite, cuando esté caliente ponemos la cebolla y la dejamos cocer a fuego bajo hasta que sea transparente, añadimos el pimiento (verde y rojo) lo salpimentamos y dejamos que se haga un poco (el fuego siempre bajo) cuando el pimiento esté casi cocido ,añadimos la berenjena damos dos vueltas y ponemos el calabacín. Finalmente ponemos los tomates (cortados en dados o si lo desea pasados ​​por el turmix y triturados) lo rectificar de sal y dejamos que se vaya cociendo a fuego lento durante casi una hora (tapar la cazuela)
El calabacín no era un ingrediente de la samfaina, es de una receta que hacen los franceses que se llama ratatouille y no se hace exactamente como la samfaina, pero le da un buen sabor.
Si la hace de un día para otro es mucho más buena y también se puede poner en botes y guardarla.

INGREDIENTES (5 PERSONAS) 

3 cebollas grandes
2 pimientos verdes
2 pimientos rojos
2 berenjenas
1 calabacín
6 tomates
sal, aceite


                                            --------------------------------------------

This recipe is very typical from Catalonia and I learned it from my grandmother.
First cut all the vegetables into cubes, then put them in a pan with five tablespoons of olive oil  in this order:
Onions, peppers (green and red), eggplant , zucchini and finally the tomato.


INGREDIENTS (5 people) 

3 large onions
2 green peppers
2 red peppers
2 eggplants
1 zucchini
6 tomatoes
salt, oilCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada